
Trouwen is een prachtige stap, maar het is ook een juridische én financiële verbintenis. Naast liefde en romantiek komen er ook belangrijke belastingzaken, vermogensverdelingen en juridische risico’s kijken bij een huwelijk. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij trouwen op fiscaal gebied, hoe verrekening werkt en wat het risico is bij scheiding – ondersteund door recente cijfers en inzichten.
Fiscaal partnerschap: direct of niet?
Als je gaat trouwen, doe je dat met de intentie om samen oud te worden. Zodra je trouwt, word je automatisch fiscale partners. Dit betekent dat je bepaalde inkomsten en aftrekposten onderling mag verdelen in je belastingaangifte. Dit kan voordelig zijn, bijvoorbeeld als één partner veel hypotheekrenteaftrek heeft en de ander een hoog inkomen.

Let op: fiscale partnerschap kan ook nadelig uitpakken als beide partners hoge inkomens hebben en bepaalde toeslagen wegvallen (zoals huur- of zorgtoeslag). Controleer altijd de gevolgen voor jullie specifieke situatie via de rekentools van de Belastingdienst of met een belastingadviseur.
Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?
Sinds 1 januari 2018 trouw je in Nederland automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alles wat jullie vóór het huwelijk hadden, privé blijft. Alleen wat je tijdens het huwelijk opbouwt, valt in de gemeenschap.
Wil je hiervan afwijken? Dan kun je kiezen voor huwelijkse voorwaarden. Dit leg je vast bij de notaris. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat ieders inkomen en vermogen gescheiden blijft, of juist dat je periodiek gaat verrekenen.
Verrekenbedingen: verplicht maar vaak vergeten
Bij huwelijkse voorwaarden kun je een periodiek of finaal verrekenbeding opnemen. Periodiek houdt in dat je jaarlijks bijvoorbeeld overgespaard inkomen verdeelt. In de praktijk gebeurt dat zelden. Daardoor kan er bij scheiding alsnog discussie ontstaan over vermogensverdeling.
Een finaal verrekenbeding houdt in dat je bij scheiding alsnog het gezamenlijke vermogen verdeelt alsof je in gemeenschap van goederen was getrouwd. Veel mensen realiseren zich dit pas bij een echtscheiding.
Tip: laat huwelijkse voorwaarden elke paar jaar evalueren. Wat je in het begin hebt afgesproken, past misschien niet meer bij je huidige situatie.
Scheiding: cijfers en risico’s
Hoewel niemand trouwt met het idee om te scheiden, is het goed om realistisch te zijn. Volgens het CBS strandt in Nederland ongeveer 34% van de huwelijken. De kans op scheiding is het hoogst in de eerste 10 tot 15 jaar van het huwelijk.
Bij een scheiding komen vaak complexe discussies over alimentatie, woningverkoop en vermogensverdeling naar voren. Zonder goede afspraken (zoals huwelijkse voorwaarden) kan dit leiden tot lange juridische trajecten en financiële onzekerheid.
Wist je dat?
- In 2023 werden er in Nederland ruim 27.000 echtscheidingen uitgesproken.
- Scheidingen komen relatief vaker voor bij stellen zonder huwelijkse voorwaarden.
- Gemiddeld kost een scheiding tussen de €3.000 en €8.000 per partner aan juridische kosten, exclusief de emotionele impact en tijd.
Wat kun je doen?
- Advies inwinnen vóór het huwelijk. Bespreek je wensen met een notaris én financieel adviseur.
- Huwelijkse voorwaarden goed vastleggen als je vermogen wilt scheiden of bescherming zoekt bij ondernemersrisico’s.
- Jaarlijks financiële afspraken evalueren en verrekeningen vastleggen, ook al voelt het “onnodig” in goede tijden.
- Voorbereid zijn op worst-case scenario’s. Dit betekent niet dat je van een scheiding uitgaat, maar dat je zorgt dat er rust is als het ooit zover komt.
Conclusie
Trouwen heeft mooie voordelen, ook fiscaal gezien. Maar zonder duidelijke afspraken kun je bij scheiding voor nare verrassingen komen te staan. Door vooraf goede keuzes te maken over huwelijkse voorwaarden en fiscale verdeling, voorkom je onduidelijkheid en zorg je voor stabiliteit – ook als de toekomst anders loopt dan gepland.
1 reactie